Pogoda ostatnimi czasy nie sprzyja wyjściom na dwór, więc aby zająć czymś małego N. pichcimy razem w kuchni. Wczorajszego poranka upiekliśmy pyszne muffiny z serem i szynką. Są świetną alternatywą tradycyjnych kanapek i co najważniejsze szybko i prosto się je robi.
Składniki na ok. 10 szt. :
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki roztopionego masła
- ok. 100 g szynki
- ok. 100 g zółtego sera
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szynkę pokroić w drobną kosteczkę. Składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, zioła prowansalskie, sól i pieprz) wymieszać ze sobą. Jajka roztrzepać i połączyć z mlekiem i masłem. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać. Dodać ser i szynkę i jeszcze raz wymieszać. Ciasto wyłożyć do papilotek na 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C aż się przyrumienią. Poczekać, aż ostygną i delektować się własnoręcznie upieczonymi pysznościami ;)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz