Image Map

czwartek, 23 października 2014

Muffiny z serem i szynką.

Pogoda ostatnimi czasy nie sprzyja wyjściom na dwór, więc aby zająć czymś małego N. pichcimy razem w kuchni. Wczorajszego poranka upiekliśmy pyszne muffiny z serem i szynką. Są świetną alternatywą tradycyjnych kanapek i co najważniejsze szybko i prosto się je robi.




 Składniki na ok. 10 szt. :
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • ok. 100 g szynki 
  • ok. 100 g zółtego sera




Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szynkę pokroić w drobną kosteczkę. Składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, zioła prowansalskie, sól i pieprz) wymieszać ze sobą. Jajka roztrzepać i połączyć z mlekiem i masłem. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać. Dodać ser i szynkę i jeszcze raz wymieszać. Ciasto wyłożyć do papilotek na 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C aż się przyrumienią. Poczekać, aż ostygną i delektować się własnoręcznie upieczonymi pysznościami ;)





SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz